Sledtrax Tester
ARCTIC CAT M 858 SNO PRO ES

Enda en vinter går mot slutten, og vi på Sledtrax har gjort alt for å få mest mulig ut av den. De varierende værforholdene har gitt oss muligheten til å teste vinterens alle sider på kortere tid enn vanlig, noe som faktisk er positivt når vi skal oppsummere vår langtestmaskin. En katt som har fått vise sin grønne farge i alt fra kald puddersnø til våt og tung snø. For den observante har vår Arctic Cat M 858 Sno Pro ES 146” også fått en gyllen tilværelse! Hvordan synes vi den har fungert, og er det noe vi ville endret? Det skal vi finne ut i denne sluttrapporten!

Ventetiden på vinteren
Hypen rundt denne vinteren og den etterlengtede M 858 har ikke gått ubemerket hen. Med kanskje markedets slankeste chassis og, etter min mening, den peneste fjellmaskinen, var forventningene skyhøye for denne sesongen. Design og utstråling er virkelig spot on! Vi startet 858-kubikkeren for første gang hos AB NIAN før vi raskt dro til Arctic Cats hovedkontor i Östersund for å montere noen hete tilbehør for å personifisere denne villkatten.
Etter denne reisen var det bare å vente tålmodig på den etterlengtede snøen for å høre kattens brøl. Rundt nyttår fikk vi endelig vår jomfrutur, og bortsett fra at det viste seg å være en utrolig lettkjørt maskin, merket jeg ganske snart at variatorene var for tamme for min smak. Dette gjorde scooteren unødvendig treg ved gasspådrag og for snill fra start generelt. Jeg mener at denne typen maskin skal være mer på hugget og reagere på hver minste bevegelse fra høyre tommel. En hardere fjær i både primær- og sekundærvariatoren gjorde en STOR forskjell til en veldig rimelig pris. Det er sikkert mulig å finne enda bedre respons med et variatorkit, men allerede her ble katten mye mer leken. Vi håper på et annet oppsett direkte fra fabrikken neste sesong.

En maskin som er oppdatert
Arctic Cat har uten tvil valgt å sette på de riktige delene på Catalyst-plattformen, både når det gjelder teknologi og funksjon. Scooteren har stilig og effektiv belysning som ikke bare er for utseendet, men også for sikkerhetsaspektet. Den ettermonterte Garmin G8-displayen har jeg rost tidligere, og den er fortsatt en stor favoritt, både når det gjelder funksjon og følelsen den gir til helhetsinntrykket av maskinen.

De egne AC5-demperne som er standard på Sno Pro, har overrasket positivt. De gjør en god jobb, og jeg setter pris på enkelheten med å kunne endre følelsen i maskinen med noen få klikk. Dette har vært ekstra verdsatt når snøen har vært variert, og man vil kunne holde nede nesen mer, men også under transport på ujevne løyper. For våren har vi faktisk valgt å montere et sett med virkelig lekre Öhlins-dempere. Vi vet fra tidligere at til tross for de gode originaldemperne, har disse gullbelagte delene en tendens til å løfte nivået og helhetsfølelsen ytterligere.

Her ønskes oppdatering
Til tross for en utrolig stilig og morsom maskin, ser vi fortsatt potensial for forbedring. Når det gjelder motorens gang, opplever vi at det er mer å hente. Den virkelige krispheten er ikke på plass under 858’ens første år. Som nevnt i en tidligere artikkel, vendte vi oss til våre venner på Maptun for å finne en løsning på dette, og det gjorde en forskjell. Man merker at kraften er der, og vi er overbevist om at det vil bli endringer på sikt. Vi må huske at konkurrerende motorer på markedet har flere år på baken og dermed har blitt finjustert. Vi venter på samme reise for Arctic Cats 858-strokermotor.
Det nye Atach-systemet er en innovativ og god idé, men vi har støtt på problemer i løpet av vinteren. Når man kjører i løssnø og friåkning, har det en tendens til å bygge seg opp snø og is rundt festene. Dette betyr at hvis du tar av tunnelvesken for natten, har det vist seg å være veldig vanskelig å få den på igjen dagen etter, nesten umulig. En oppdatering her ville vært ønskelig, da både veskene og tanken er god, men de må se over funksjonen.

Maskinen som helhet
Noen vil kanskje synes at jeg har vært hard og lurer på om jeg ikke trives med maskinen. Svaret på dette spørsmålet er at jeg liker katten skarpt til tross for disse bemerkningene. Det er en av de mest lettkjørte fjellmaskinene jeg har kjørt når du setter den i riktig miljø. Jeg elsker drivet og grepet i beltet. Den er utrolig allsidig, og jeg vil si at den fungerer i alle forhold. Lekenheten i denne 146” er enorm, og noen ganger får man en følelse av motocross når man kjører og leker, fordi den føles så smidig. Til tross for at den er lett å kjøre på bakbelte, klatrer den overraskende bra og føles veldig balansert. Føreren styrer utrolig mye med sitt eget tyngdepunkt. Med andre ord, en maskin som er helt riktig for sin tid.

Tid for å knytte sammen sekken
Det har vært både ris og ros denne sesongen, men alt i alt er det en utrolig morsom og leken maskin som appellerer på flere måter. Vi på Sledtrax ser frem til at Arctic Cat skal fortsette å utvikle maskiner, for de er virkelig på rett vei med Catalyst-plattformen! Når denne sluttrapporten skrives, venter fortsatt noen helger i fjellet. Disse vil bli brukt til å teste de nye Öhlins-demperne og utfordre katten i både snødriv og ekte vårslush. Vi håper dere har likt artiklene om vår Arctic Cat M 858 Sno Pro ES 146 og at dere setter pris på våre ærlige inntrykk. Har dere ikke allerede lest dem, anbefaler vi at dere gjør det.
Ha en fin vår!
Les mer Sledtrax tester
Kontakt din lokale Arctic Cat forhandler:
Disclaimer: All frikjøring, foto og film foregår i Sverige og utenfor Norges grenser hvor vi følger lover og forskrifter.
