Sledtrax Tester
ARCTIC CAT M858 SNOPRO

Denne vinteren har bydd på utfordringer når det gjelder værforholdene, og jakten på den etterlengtede løssnøkjøringen har vært en stadig utfordring. Til tross for dette har vi hatt utrolig morsomme og givende dager med vår Arctic Cat M858 146″ SnoPro. I denne tredje artikkelen deler vi våre erfaringer og innsikter fra de siste turene, hvor maskinen virkelig har fått vist sitt fulle potensial.

Snøjakt og moro!
Denne vinteren har krevd sin del av tålmodighet for å finne bra snø. Det har blitt mange turer til fjellene, men det har absolutt vært verdt det – de gangene snøen har ligget riktig har vært fantastiske. Vår Arctic Cat M858 146” Sno Pro har gang på gang vist sin imponerende lekenhet, akkurat som vi forventet. Med et rått grep i beltet skyver denne katten store mengder snø og tar seg fram bedre enn forventet. Jeg er imponert over hvordan den tygger seg fram selv når farten reduseres.
Maskinens lekenhet ved rullevendinger og bowties er kanskje det mest karakteristiske. Gir du full gass, popper maskinen opp av snøen og kaster seg nesten rundt sin egen akse. Dette er utrolig gøy, men det tar litt tid å bli vant til – det oppstår en stor gyroeffekt, og man må holde tunga rett i munnen.

Finjustering med Maptun
Etter innkjøringen føltes det fortsatt som om maskinen kunne gå bedre. For å rette på dette installerte vi en ny mapping fra Maptun, noe som ga merkbar forskjell og betydelig bedre motorgange. Siden denne motoren er ny for vinteren, har Maptun valgt å ikke hente ut absolutt alt av ytelse fra 858-stroker-motoren. Det gjør at vi fortsatt ønsker en noe skarpere respons, selv om forskjellen allerede er stor.
Vi har også montert en hardere fjær i sekundærvariatoren, noe som forbedret backshift og gjør at variatorene og motoren nå jobber bedre sammen. Disse justeringene gjør at hele maskinen føles mer responsiv og reagerer langt bedre på gassen enn i standardutførelse. Betyr dette at M858 er dårlig rett ut av esken? Nei, men vi følte at det var mer å hente, og nysgjerrigheten vår gjorde at vi ville se hvilken forskjell disse enkle inngrepene kunne gi.

AC5S – det sier bare klikk!
Når det kommer til fjæringen, har de nye AC5S-klikkdemperne imponert meg. Det gir deg muligheten til å endre hele følelsen i maskinen på bare noen sekunder. Dette er ikke bare noe vi skriver – det har faktisk blitt brukt flittig gjennom vinteren.
Når du kjører på led, kan dempingen enkelt klikkes til en hardere setting for å håndtere ujevnt og røft underlag bedre, samt gjøre maskinen mer stabil i svingene. Når du kommer frem til dagens kjøring, justeres de like enkelt til en mykere setting om nødvendig. På de få dagene vi har hatt skikkelig puddersnø, har jeg kjørt med relativt hard fjæring siden underlaget er tilgivende. Når snøen er fastere, velger jeg en litt mykere setting for å få en så smidig og lettkjørt scooter som mulig. AC5S-demperne har så langt denne sesongen håndtert all kjøringen uten skuffelser. Det ville vært interessant å ta en lengre tur med led-søskenet ZR 858 Sno Pro for å se om disse demperne takler dype whoops og høyere hastigheter like bra!

Navigering med Garmin G8
Garmin G8-displayet fortsetter å imponere og er svært praktisk for navigering under lange kjøredager i tett skog. Etter mange timer med kjøring som en ilder opp og ned, til høyre og venstre, er det fantastisk å kunne finne den raskeste og enkleste veien tilbake med noen få knappetrykk.
G8 har også vært nyttig for å enkelt lagre nye punkter på gullsteder vi har oppdaget i løpet av vinterens jakt på urørt snø. Skjermen er tydelig og enkel å bruke, og det er litt overraskende at ingen av de andre scooterleverandørene har valgt å samarbeide med Garmin. I tillegg til at den er både stilig og praktisk, har du koordinatene lett tilgjengelige, noe som også er en viktig sikkerhetsfaktor.

Alpha-skinnen og balansen i Catalyst
Jeg har tidligere kjørt Arctic Cat i Ascender-chassiset, som også var 146”, men forskjellen mot Catalyst er at hele maskinen nå føles mye mer responsiv og smidig. Jeg opplever at den er bedre balansert både på skråkjøring og i klatringer. Scooteren reagerer tydelig på input fra deg som fører – lener du deg mer bakover, vil skiene gå høyere i luften, mens du i bratte partier kan påvirke mye bare ved å lene deg over styret.
Dette er selvfølgelig fysikkens lover, men jeg føler at forskjellen er mer markant på Catalyst enn på andre maskiner. En annen tydelig forskjell er at Alpha-skinnen’s design forhindrer at snø bygger seg opp, noe som ofte skjer i tradisjonelle boggier med doble skinner. Dette merkes spesielt på dager med tung snø. Ulempen med Alpha-skinnen er at scooteren føles mer ustabil på led, men igjen – det er ikke der M858 hører hjemme!

Oppsummering!
Med vårvinterens ankomst ser vi frem til å fortsette testingen av vår Arctic Cat M858 146″ SnoPro. Det blir spennende å se hvordan maskinen håndterer kram snø og fastere underlag. Så langt har kjøreegenskapene overgått våre forventninger, og vi kan ikke annet enn å si at dette er et skikkelig leketøy! Vintersesongen har fortsatt mye å by på, og vi i Sledtrax kommer til å fortsette å teste og utforske denne Cat’ens egenskaper i lang tid fremover. Fortsettelse følger på sledtrax.se & sledtrax.no!
Hvis du liker klærne i artikkelen, sjekk ut Jethwear
Les mer Sledtrax tester
Kontakt din lokale Arctic Cat forhandler:
Disclaimer: All frikjøring, foto og film foregår i Sverige og utenfor Norges grenser hvor vi følger lover og forskrifter.
