Sledtrax Tester
KRAFT, KONTROLL OG KOMFORT – HVORDAN PRESTERER LYNX SHREDDER DS 3900?

Midten av vinteren har nå passert, og milene vi har kjørt på denne LYNX SHREDDER DS 3900 850 E-TEC TURBO R har vært langt i fra på stabile snøforhold. Fra mykt og fluffy førsesongpudder til den tidlige vårens våtere og tyngre snø som på de kaldere dagene har blitt hard og kompakt. Hvordan har da Lynxen prestert som løssnøskoter, og hvilke positive og negative egenskaper har den for dette formålet? Det skal vi nå dykke dypere i!

Løssnøkjøring med Shredder DS
Framkommelighet i store mengder snø er et hett samtaleemne når man snakker om løssnømaskiner, der Lynx ikke har vært et markedsledende merke. De har i stedet i stor grad tatt markedsandeler med sine virkelig gode støtdempere. Men Lynx har ikke ligget på latsiden, utviklingen har gått raskt fremover. Denne LYNX SHREDDER DS 3900 850 E-TEC TURBO R er forbedret og har nye modifikasjoner fra år til år. Målet har vært å nærme seg konkurrentene i toppen av løssnøsegmentet. Hva har de gjort for å bidra til dette? Redusert totalvekt med 5 kg, lavere styre, mountain light sete som både er smidig og lett, smalt styre med tynnere grep for godt feste, stigtrinn som slipper gjennom snø, ikke bygger is, og samtidig gir godt feste. Med det sagt er denne maskinen virkelig godt utstyrt rett fra fabrikk.

Personlige forbedringer
En ting jeg har byttet ut på denne maskinen er styreforhøyeren. Det er lavere enn originalen, og det har jeg gjort for å komme lengre frem på maskinen. Dette letter skråkjøring og gir bedre kontroll på maskinen, etter min mening. Det går å klatre og skråkjøre virkelig bratt med god kontroll, men en ulempe med dette er at skuteren føles litt for aggressiv. Skiene holdes så langt nede at den i stedet føles litt kjedelig. Så for å balansere dette litt, løsnet jeg et steg på balataremmen, og for en forskjell det ble! Skoteren retter seg opp og blir skikkelig leken i flatt terreng. Men så fort det begynner å stige, begynner den i stedet å «trenche» veldig mye. Den graver seg ned i snøen og sender skiene opp, slik at man mister all fart fremover. Så det var ikke helt resultatet jeg var ute etter, bare å raskt korte ned balataremmen igjen for å få bedre framkommelighet i snøen, som er den viktigste egenskapen. Med det sagt tror jeg at BRPs tilbehør for å justere balataremmen raskt ville passet denne maskinen virkelig godt for å kombinere framkommelighet med lek!

Fungerer fjæringen til alt?
PPS²-DS+ heter fjæringen i boggien, og den er utstyrt med KYB 36 plus kashima rundt hele maskinen, altså også foran. Det er litt enklere støtdempere som er renoveringsbare og har litt færre justeringer enn toppmodellene. Det er forspenningen på fjærene som kan justeres på disse, og det har fungert veldig bra i starten av sesongen. Denne LYNX SHREDDER DS 3900 har føltes veldig smidig og lettkjørt i løssnøen. Fjæringen har føltes myk og føyelig, noe som har gjort det lett å bryte den fra side til side, litt hopp har jeg også fått til, og følelsen når maskinen treffer snøen i landingen har vært myk. Men nå mot slutten av sesongen har snøen både tint og satt seg sammen, så det er steinhardt enkelte steder. Jeg opplever at dempingen blir for myk hvis man liker å hoppe eller kjøre litt hardere. Jeg har prøvd å spenne fjærene så mye som mulig, men en RE-modell ville nok passet meg litt bedre der det er betydelig mer å hente fra fjæringen. Så til løssnøkjøring har de fungert bra, men på hardere underlag må man være forberedt på at fjæringen kan bottne noen ganger under vanlig kjøring. Men en ting er sikkert, Lynx har virkelig god komfort på maskinene sine!

Kraft uten kompromiss
En ting som har fungert over forventningene, til tross for dårlige snøforhold, er kjølingen på skoteren. Det har som sagt vært veldig hardt enkelte steder, men så lenge isrivene har vært nede, har det vært nok til å kjøle ned maskinen. Så temperaturen har sjelden vært noe jeg har trengt å tenke på eller holde øye med. Drivstofforbruket er også noe som har overrasket meg på LYNX SHREDDER DS 850 E-TEC TURBO R. Den har knapt brukt mer drivstoff enn en maskin uten turbo. Dette har vi enkelt sjekket da Evelina kjører en 850 E-TEC uten turbo. De har alltid brukt en liter mer når vi har tanket Lynxen, men det er forsvinnende lite, da vi har kjørt litt forskjellig mye av tiden også. Så det er et virkelig stort pluss at drivstofforbruket er så lavt, til tross for at motoren har veldig mye effekt. Oljen er også en ting som imponerer like mye. Det går veldig lite olje, og i tillegg har de gjort det så utrolig enkelt å fylle på olje. Takket være det smarte designet med en liten hette som åpnes enkelt med kun en eneste spenne på sidekåpen, da kan man fylle olje enkelt.

Stabil vinter, spennende vår
Så for å oppsummere maskinen hittil, er jeg veldig fornøyd, den har vært utrolig driftssikker, og sesongen har gått helt uten problemer. Lynx DS trives absolutt best i kald puddersnø, men jeg venter nå med spenning på å få teste hvordan den vil føles å kjøre i herlig vårføre, når snøen blir virkelig slushy! Vi har forhåpentligvis noen varme og fine dager å se frem til før denne sesongen når sitt slutt.
Les mer på LYNX
Hvis du liker klærne i artikkelen, sjekk ut KLIM
Les mer Sledtrax Tester
Disclaimer: All frikjøring, foto og film foregår i Sverige og utenfor Norges grenser hvor vi følger deres lover og forskrifter.
