Ta kontakt med oss

Trax Impressions

ARCTIC CAT RIOT X 8000 – KOMPLETT ASCENDER?

Vet man hvor bra en snøscooter kan bygges? Sannsynligvis ikke, men derimot vet vi per dags dato hvor bra Arctic Cat Riot X kan bli i Ascender plattformen, for mest trolig er årets modell også den som kanskje blir den beste. Ingen har vel gått glipp av at Arctic Cat lanserte en ny plattform som heter Catalyst for årsmodell 2024. Det innebærer at Ascender’n har nådd toppen av sin utviklingskurve der barnesykdommer hører fortiden til og ytelsen er på topp. Nå tar vi en sving med denne vasse 146 tommeren!

Noe som teknikkmessig stikker ut på Rioten?

Fjorårets Riot X 146” fikk en Alpha monorail boggie akkurat som på de lengre løssnømaskinene og i et jafs skapet Arctic Cat en av markedets mest lekfulle maskiner. Sa noen “flickable”? Det kan vi skrive under på. Det som ofte kjennetegner en kortere løssnømaskin med høye kammer og mange hestekrefter er at skiene ofte er langt oppe i skyene når man kjører. Det er her vi ser en innovativ løsning som faktisk Arctic Cat og Yamaha er ensomme med på markedet akkurat nå.

Arctic Cat har nemlig montert QS3 støtdempere fra Fox som man enkelt kan stille om med ett vrid på støtdemperen. Akkurat på Riot X har man valgt denne funksjonen på den bakre boggiestøtdemperen hvilket vi syns er veldig klokt. Fremst av den anledningen av at man gjerne vil kunne velge mellom klatring og lek. Med en enkel vridning på demperen kan man velge mellom soft, medium, hard og lockout. I Lockout blir støtdemperen nesten stum hvilket gjør at boggien ikke trykkes sammen og man beholder skiene i bakken slik at man kan begynne å klatre veldig bratt utan å stegle over. Det er noe man gjøre på deres lengste mountainmaskiner elektronisk og vi hadde gjerne sett den løsningen også på Riot X.

Da kan man gjøre disse endringene i farten og dermed endre karakter i maskinen på noen sekunder, helt magiskt om vi får si det! Men nå gjør man helt enkelt denne justeringen manuelt i stedet for og man får ulike egenskaper med en og samme boggie.

Kjøreegenskapene på denne lekefulle klatreren! 

Vi hadde en langtestmaskin på årsmodell 2022 der man kunne låse den bakre boggiedemperen manuelt. Her har vi kjent en stor forskjell på hvor bra maskinen blir ved bratt klatring med lockoutfunktionen i. En 146 tommer lang snøscooter er veldig smidig å kjøre når det skal utøves “tighte” manøvreringer, men vi kan love at til sammen med Alpha boggien så blir maskinen enda kvikkere, her behøver man å venne seg til det da det er lett å overarbeide snøscooteren. Den hører på minste vink fra føttene og tar man i for mye blir det raskt en ufrivillig 3600 sving.

Det er akkurat lettheten i å initiere disse manøvrene som gir Riot X denne unike karakter. Holder man på å kjøre fast i en bakke er det bare å holde full mutter så løfter skiene seg og så vender man hodet i den retningen man vil fortsette så følger katten med! Om det er noen ulemper vi kan komme på så blir det at man ønsker bedre gjennomslipp for snø i fottrinnene og en kortere tunnel for mindre motstand når det begynner å bli dyp løssnø.

En pålitelig kraftkilde!

Arctic Cats 800 motor har vært med rett lenge nå, selv om den har fått kjærkomne oppdateringer for å ta igjen konkurrentenes større ovner gjennom årene. Ytterlige et sett å få ut mer effekt har vært en oppdatert ADAPT variator som med et lettere og mere kompakt format gjør at motoren blir rappere. Det går helt enkelt raskere å få opp farten på en lettere variator noe som gir en bedre gassrespons. Det florerer dog en hel del patent på nettet fra Arctic Cat og vi skulle ikke være overrasket om vi snart får se en overladet motor også her.

Hvem passer Arctic Cat Riot X til?

Den her maskinen bør man være veldig aktiv på om snøscooter og fører skal komme til rette, raskere enn det meste når det kommer til manøvrer. Fjæring som tåler både hard kjøring med hopp samtidig som man rask kan stille om til puddersurf. Her skal man helt klart ikke vær redd for adrenalin når man klatrer mellom trærne med skiene i luften og kjører man ut så blir det garantert en actionfylt dag. Det er helt klart den beste 146’en fra Arctic Cat per dags dato om man liker å tilbringe tid utenfor leden uansett om det er i luften eller nede i pudderet.

Ikke glem å abonnere på Sledtrax Nyhetsbrev med sjansen til å vinne massevis av nye produkter hver måned!

Kontakt din lokale Arctic Cat forhandler:

ØSTLANDET MOTORSERVICE

Les mer på Arctic Cat

Les mer TRAX IMPRESSIONS

Disclaimer: All frikjøring, foto og film foregår i Sverige og utenfor Norges grenser hvor vi følger lover og forskrifter.

Fortsett å lese

Mer i Trax Impressions

Facebook

Populær lesning

Instagram

Til toppen